Brugge, woensdag 10/8/2011. Dinsdag zagen en hoorden we de aangename Hongaarse Petra Somlai (foto) terug: zij won vorig jaar het pianoforteconcours Musica Antiqua én de publieksprijs. Ze had voor het concert twee instrumenten ter beschikking: op het kleinste speelde ze een Mozart-sonate en op het grotere die van Schubert. Het is een gebruik bij oude muziek dat instrumenten gebruikt worden uit de periode waarin de componist leefde. Men spreekt dan ook van periodeinstrumenten. Iedereen hield letterlijk zijn adem in toen de Hongaarse speelde, zo fijn en gedreven was haar spel. Haar mimiek, die niks te maken heeft met de muziek, maar alles met haar begeestering, sprak boekdelen. Dit is zeker een concert die zeker in ieders brein zal worden gegraveerd.
Fringe
In de namiddag hoorden we in Het Provinciaal Hof op de markt in Brugge in het kader van de 'Fringe'-concerten, gratis concerten waar de aanwezigen een vrije bijdrage mogen doen ten voordele van de muzikanten, een gebruik dat in Utrecht reeds een paar jaar plaatsvindt. Dinsdag hoorden we een Koreaans, Italiaans, Nederlands trio opgericht door Kyuri Kim. Zijzelf speelt ook het Nederlandse 'The Royal Wind Music' en volgde les in Amsterdam. Ze vertelde ons dat oude muziek, in vergelijking met Europa, in haar land nog in zijn kinderschoenen staat. De Nederlandse cellist Jonathan Den Herder gaat er van uit dat muziek spelen enkel kan als er een soort liefdesverhouding bestaat tussen de muziek enerzijds en de muzikant anderzijds.
Première
's Avonds was het tijd voor een wereldpremière in de Sint-Jakobskerk. Peter Van Heyghen had in Napels een partituur opgevist van de onbekende Napolitaanse componist Nicola Conti (1698-1782): Isacco figura del redentore op een libretto van Metastasio. Het onbekende oratorium bestaat uit twee delen met heel lange recitatieven, maar met mooie muzikale passages en mooie aria's. Maar waarschijnlijk zal het werk echt geen hoogvlieger worden wegens te weinig afwisseling. Het is waarschijnlijk niet voor niks dat het werk eerder nooit is gespeeld, maar dat doet helemaal geen inbreuk aan het huzarenwerk dat Van Heyghen heeft verricht!