Brugge, donderdag 31/5/2012. Vandaag en morgen vrijdag 1 juni zijn in het Brugse Concertgebouw tweehonderd nationale en internationale erfgoedexperten- en beheerders op een tweedaags colloquium over de uitdagingen die de titel werelderfgoed voor een stad met zich meebrengt. Daar is uiteraard ook de Vlaamse bevoegde minister Geert Bourgeois die er meteen al kon aankondigen, dat Vlaanderen na de kritiek van de UNESCO op sommige Brugse plannen hard werkt on de omgeving van de Brugse reien en enkele belangrijke straten en pleinen extra te beschermen.
Langerei en Sint-Annarei
Dit jaar nog worden de Langerei, Sint-Annarei en omgeving beschermd. De rei is het gekanaliseerd overblijfsel van een ooit bredere geul, die de verbinding van Brugge met de zee vormde. Oorspronkelijke heette de Sint-Annarei overigens de "Schottendijk" naar de daar toen gevestigde Schotse koopmannen. De huidige naamgeving dateert van na de oprichting van de Sint-Annaparochie in de 15e eeuw. De rei lijkt nu nog vrij sterk op de kaart van Marcus Gerards (1562).
Niet de hele stad beschermen
Bourgeois blijft er bij dat de hele Brugse binnenstad beschermen, omdat ze de titel werelderfgoed draagt, onmogelijk is en hij wil blijven selectief verder beschermen wat echt het beschermen waard is. "Daar zijn verschillende redenen voor: het valt inhoudelijk moeilijk te verantwoorden omdat niet elk gebouw in Brugge, of niet elk straatbeeld erfgoedwaarde bevat. Bovendien zijn de zware procedures die met zo'n integrale bescherming, van méér dan 10.000 individuele gebouwen, gepaard gaan niet te onderschatten," zegt Bourgeois.