Brugge, donderdag 11/10/2012. Deze middag kregen onze collega's van Radio 1 de lijstrekkers van de huidige meerderheid op bezoek in hun radiobus op het Zand, voor een debat dat bijna even duilerig verliep als het weer buiten: de meeste coalitiegenoten waren er duidelijk op uit vlak voor de verkiezingen om vooral de tegenpartij te sparen en geen delicate uitspraken meer te doen. Alleen over het stadiondossier was er even iets wat in de richting van een storm leek te gaan en Mercedes Van Volcem kreeg de verwachte kritiek op haar recente uitspraken tegen de bouw van nieuwe sociale woningen, maar voor de rest waren de kandidaten het in grote lijnen roerend eens en enkel in details oneens.
Goede zaak
Renaat Landuyt (sp.a) vindt die eensgezindheid een goede zaak. "In de voorbije legislatuur waren we het te vaak over dingen niet eens en ik vind het goed al we nu wel kunnen overeen komen", stelde Landuyt achteraf bij de Stadsomroep. "Ik merk dat wat ik eerder heb gezegd achteraf door anderen wordt herhaald. Dat is een goed voorteken. Vooral de manier van werken zal straks het verschil moeten maken. Zorgen dat je op een deftige manier een definitieve beslissing neemt in plaats van een halfslachtige, gevolgd door een discussie op het publieke terrein alsof er een campagne bezig is. Ik hoop dat we een nieuwe stijl krijgen, waarin we gepland alle mooie projecten die nu worden opgesomd tijdens de campagne uit te voeren".
Beslissen
Ook Ann Minne van N-VA gaf aan dat er tijdens de voorbije legislatuur "te veel immobilisme was en dat belangrijke dossiers zijn blijven liggen. Vooral inzake mobiliteit, de ontsluiting van de haven en het parkeerbeleid moten wat haar betreft straks na de verkiezingen knopen worden doorgehakt. Stellen dat Brugge geen mobiliteitsprobleem heeft is compleet uit den boze. Ik denk dat wat dat betreft burgemeester Patrick Moenaert (CD&V;) en ook Dirk De Fauw (CD&V;) die dit deze week nog zei in een TV debat, op een andere planeet wonen".
Niet geraakt
Dirk De Fauw (CD&V;) voelde zich niet aangesproken door de sneer van Minnaert, die volgens De Fauw berust op een misverstand. Hij wijst op de werken aan de Expresweg die Brugge helemaal hebben veranderd op het vlak van mobiliteit. Desgevraagd stelde De Fauw "dat op het vlak van de ontsluiting richting Oostkamp de Vaartdijkstraat in beide richting moet worden open gesteld voor het verkeer, en dat de vrije busbaan langs de Baron Ruzettelaan weer moet open gesteld worden voor het autoverkeer, omdat er te weinig bussen gebruik van maken. Ik wil ook kijken hoe we ervoor kunnen zorgen dat er minder bussen door de Brugse binnenstad kunnen rijden, want dit heeft heeft funeste gevolgen voor het verkeersgevoel vooral bij fietsers. Als je in de Steenstraat rijdt met de fiets, dan wordt je door de bus verdrongen en ook voor de stenen in de weg zijn de vele bussen funest... Alleen over huisvesting waren wij het echt oneens", zegt De Fauw nog over Mercedes Van Volcem (Open VLD) "en ook omdat ze een wat te losse hand had ten opzichte van de immobiliënsector en te weinig sturend heeft opgetreden rond wat kan waar gebouwd worden".
Nog meer centen
Mercedes Van Volcem zelf vond haar woonbeleid echter een schoolvoorbeeld en vindt "dat Brugge daar nog meer centen in moet investeren". Over de rest merkt ook Van Volcem eensgezindheid rond de tafel.
Het is overduidelijk: de coalitie van na 14 oktober is nog niet rond en de verwachte uitslagen zijn nog net te kiele-kiele om nu uitspraken te doen.