Thriller Pol Van Den Driessche laat Jan Van Belle herleven
Audio Reportage
Brugge, zondag 24/3/2013. Gisterenmiddag stelde Pol Van Den Driessche zijn derde thriller voor aan het publiek en pers. Het hoofdpersonage, Jan Van Bellingen, is gebaseerd op onze overleden collega, journalist Jan Van Belle, die voor tal van media, waaronder de Stadsomroep, jaren het nieuws uit gerechtelijke en politieke middens berichtte.
Motief haat
Pol Van Den Driessche schreef het boek, net als de vorige, na grondig historisch onderzoek naar de gesDetailchiedenis van een gebouw, deze keer het justitiepaleis in Brussel. Hij bedankte een waslijst aan mensen die meegewerkt hebben aan het boek. Hij vertelde dat alle gelijkenissen met bestaande personen berusten op toeval, behalve in één geval: het hoofdpersonage Jan Van Bellingen is een eerbetoon aan de overleden Brugse journalist Jan Van Belle, een persoonlijk vriend ook van Pol. De kleurrijke Brugse gerechtelijk journalist en correspondent voor onder meer Belga, Het Laatste Nieuws, de VRT en de Stadsomroep kwam in het najaar van 2011 om het leven.
3 verhaallijnen
Het boek begint met het verhaal dat een jong liberaal kamerlid zich te pletter rijdt in Heist, men gaat er vanuit dat drank en drugs aan de basis liggen... Diezelfde ochtend is er in het justitiepaleis in Brussel een brandje en een Brugse voetballer komt in verdachte omstandigheden om het leven. Het is dan ook de geprezen gerechtsjournalist Jan Van Bellingen, die op onderzoek gaat en zaken te weten komt die het daglicht niet mogen zien.
Haat brengt mensen tot waanzin
"De titel verwijst naar de haat die mensen tot dingen dwingt, die je normaal niet voor mogelijk houdt", zegt Van Den Driessche. "Haat is ook een typisch menselijk fenomeen, dat dieren bijvoorbeeld niet kennen: zij gaan ook niet jaren na dato over tot wraak, gebaseerd op haat, ontstaan uit feiten van 70 jaar eerder: ook in het boek spelen feiten tussen zwarten en witten tijdens de tweede wereldoorlog mee. Op die manier is het boek ook een oproep om die geschiedenis, die nu onder meer in vele gerechterlijk afgesloten dossiers in het justitiepaleis ligt, onder deskundige historische begeleiding te onderzoeken en ontsluiten..." besluit historicus, schrijver Pol Van Den Driessche.