Economie

3 Brugse ondernemers krijgen Handmade In Belgium-label


Audio Reportage
3 Brugse ondernemers krijgen Handmade In Belgium-label
Brugge, woensdag 19/6/2013. Vandaag weet je als consument niet altijd meer zeker wat je koopt en tegelijkertijd zijn consumenten klaarblijkelijk meer dan ooit op zoek naar originele producten, maar dan wel met een authenticiteitsgarantie. En voor ambachtelijke ondernemers is er sinds kort het Handmade In Belgium-label, dat ambachtelijke producten laat onderscheiden van industriële. De term 'ambachtelijk' is, in tegenstelling tot in Frankrijk, in ons land niet beschermd waardoor iedereen zichzelf 'ambachtelijk' kan noemen, en daarom lanceerde UNIZO het label Handmade In Belgium (kortweg HIB). Enkel wie aan de strikte criteria van het label voldoet, komt in aanmerkingen het is een jury van ondernemers en expert die dit label toekent, zegt Michael Van Maele van UNIZO.

Het label is in Brugge uitgereikt aan Geert Pollentier, Jean-Pierre Schorreel uit Sint-Andries en Jeroen Willems uit Assebroek. Zij worden zo ambassadeurs van het Handmade In Belgium-label en kunnen op hun beurt andere vakmannen nomineren.

Geert Pollentier

Geert Pollentier maakt al jaren fijne inlijstingen en handgesneden passe-partouts. Daarnaast restaureert en reinigt hij schilderijen en papier, met als specialisatie oude, klassieke grafieken en prenten.

Jean-Pierre Schorreel

Jean-Pierre Schorreel is een gediplomeerd maatkleermaker voor dames- en herenkledij. Hij is één van de weinig overgebleven gediplomeerde kleermakers van België.

Jeroen Willems

Jeroen Willems brengt met zijn bedrijf Woodnote handgemaakte longboards en skateboards. Dit in samenwerking met artiesten die de boards decoreren. Jeroen lamineert het hout in een zelfgemaakte pers en geeft het zelf vorm. De prints op de boards kunnen volledig gepersonaliseerd worden en voor elke winkel die de boards verdeel, wordt een exclusieve shape en print voorzien.

Een ondernemer nomineren of uzelf kandidaat stellen kan via de website van UNIZO.

De criteria waaraan voldaan moet worden om het label te verkrijgen zijn dat de ambachtelijke ondernemer zijn beroep in hoofdberoep uitoefent met maximum 20 werknemers in dienst en minstens 50% van het 'maakproces' van het product moet met de hand gebeuren. Het product moet een zekere nutsfunctie hebben, wat de ondernemer onderscheidt van een kunstenaar en het moet een uniek product zijn dat 'de handtekening' van de maker draagt.

Label

UNIZO lanceerde via een crowdsourcing platform een werdstrijd om het HIB-label te ontwerpen. Zo'n 2.000 jongeren en studenten kregen de kans hun ideeën in te sturen. Uit zo'n twintigtal ontwerpen koos UNIZO voor het logo van Wim Dussels, een jonge twintiger uit Limburg, die net afstudeerde aan de MAD-faculty in Limburg en productontwikkelaar en graphic designer is.

(FN-Eigen Berichtgeving)

FN
Meer op www.unizo.be/handmadeinbelgium
Meer economisch nieuws

Meer over Economie    Sint-Andries    Sint-Kruis    Binnenstad    Ondernemen    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag